Přejít k hlavnímu obsahu
 

Antverpy, BELGIE

Port House v Antverpách

Veřejná / vládní budovac

Obrovské množství skleněných panelů pro nové sídlo přístavní správy - Port House v belgických Antverpách

Nejnovějším architektonickým klenotem v Antverpách z dílny Zaha Hadid je sídlo přístavní správy. Jedná se o velmi inovativní budovu, která je symbolickou bránou do místního přístavu.

 

Nové sídlo přístavní správy - budoucí Port House - se nachází na hranici mezi belgickým městem Antverpy a jeho přístavem. Renomovaná architektonická firma Zaha Hadid Architects navrhla tuto impozantní skleněnou budovu sedící na střeše sto let staré požární stanice, aby sloužila jako nové sídlo správy antverpského přístavu. Objekt má více než 100 metrů délky, což téměř odpovídá budově bývalé požární stanice nacházející se pod ním. Díky tomuto rozšíření pojme budova až 500 dalších pracovníků přístavní správy, kteří byli dříve nuceni pracovat na oddělených pracovištích rozesetých po této belgické metropoli. Budova se vznáší nad městem i přístavem. Díky odrazům světla se zdá, jako by byla v pohybu. Tento dojem ještě umocňuje masivní betonová podnož a rameno na jedné straně, a hladké trojúhelníkové skleněné panely na druhé straně. Na objektu najdeme transparentní a matné trojúhelníkové panely, které tvoří plochý povrch na jižním konci objektu, a rozvlněnou texturu evokující vodu na severním konci objektu. Tato volba designu si kladla za cíl vizuálně rozbít velikost stavby. Dalším aspektem byla snaha o efektivní využití denního světla, stínu i výhled na řeku Scheldt, město i samotný přístav. Jednou z výzev projektu bylo nezakrýt žádnou z fasád původního objektu požární stanice, neboť ten je uveden v seznamu chráněných památek. Proto bylo nutné zrealizovat rozšíření budovy nad střechou původního objektu. Středový dvůr bývalé požární stanice je také zasklen a tvoří nyní hlavní recepci celé budovy.

Použitý produkt

Společnost Saint-Gobain se s hrdostí k tomuto projektu připojila a dodala vysoce kvalitní sklo pro realizaci tohoto „blyštivého skleněného mraku“.

Fasádu tohoto nového objektu tvoří skla Saint-Gobain COOL-LITE® KS 147 s více méně 14 různými kompozicemi Silver Acoustic / Silence.  

Tato moderní akustická skla chrání vnitřní prostory objektu před rušivým hlukem zvenčí, čímž vytváří komfortní podmínky pro efektivní práci i život uvnitř budovy. Tato skla byla kombinována se skly z produktové řady COOL-LITE®, které vynikají schopností účinně regulovat sluneční záření. Výsledkem bylo několik dostupných variant multifunkčního zasklení.

Použilo se také sklo s úpravou „spandrel“, díky kterému lze skrýt stavební prvky a materiály tak, že nejsou z vnějšku budovy viditelné. Společnost Saint-Gobain poskytla pro tento účel izolační skla s potiskem EMALIT EVOLUTION, ovšem s nulovým obsahem olova v naneseném povlaku. Výsledkem je barevné a matné sklo, které je vizuálně velmi stabilní a zajistí tak jednotný a esteticky čistý vzhled všech barevných panelů. Jako základní sklo byly použity celkem tři různé produkty::

  • PLANICLEAR, pro zvýšení slunečních zisků a k podpoře vysoké propustnosti světla,
  • DIAMANT, pro jeho atraktivní vzhled, vysokou prostupnost světla i další optické kvality,
  • ANTELIO SILVER, nejen pro jeho schopnost regulovat sluneční záření, ale také díky speciálnímu povlaku, který zajistí jednotný a celistvý vzhled.

Také díky produktům společnosti Saint-Gobain získal projekt certifikát BREEAM „VERY GOOD”

Podrobnosti projektu

Datum & místo

2016, Belgie

Fotograf

Marc Sourbron

architekt

Zaha Hadid Architects