Přejít k hlavnímu obsahu
 

Záhřeb, CHORVATSKO

Mezinárodní letiště Záhřeb

Letiště

PRODUKT: SGG LITEWALL ISO, COOL-LITE® SKN

Originální zvlněná fasáda s vysoce výkonným zasklením

Aby mohl Záhřeb plnit funkci vstupní brány do jihovýchodní Evropy, rozhodlo se mezinárodní letiště v Záhřebu zrealizovat svůj plán rozšíření a vybudovat nový letištní terminál o ploše 65000m². Budova tohoto nového terminálu je osazena skleněnou fasádou, díky které mohou pasažéři obdivovat při pohybu v terminálu krásy okolního prostředí.

 

Chorvatské letiště Záhřeb, které je situováno do předměstí Pleso, je hlavním mezinárodním letištěm země. Na počátku projektu nového terminálu byly dva dílčí záměry. Zaprvé muselo být letiště schopné odbavit ročně až pět miliónů pasažérů. V následujících letech, po dalších plánovaných rozšířeních, dokonce osm miliónů pasažérů ročně. Jen pro srovnání - před realizací projektu to byly dva milióny pasažérů ročně. Zadruhé se díky nejnovější infrastruktuře a soudobému designu mělo toto letiště stát novým symbolem tohoto regionu a podpořit turismus a tím i ekonomický růst celé země. Projekt ovšem představoval výzvu, neboť s velkým příslibem je v případě tohoto letiště spojena také velká odpovědnost. Nejenže má takové letiště přispět k posílení chorvatské ekonomiky, neboť bude představovat vstupní bránu do okolního světa a podpoří tak turismus v zemi, ale současně se bude jednat o největší projekt v oblasti infrastruktury, který zde byl v posledních deseti letech realizován. Po třech letech stavebních prací se v druhé polovině března 2017 nový terminál letiště v Záhřebu slavnostně otevřel veřejnosti. Výstavba byla naplánována ve dvou fázích. Nejprve měla být vystavěna čtyřpodlažní budova o ploše 65000m², ve které budou dvě podlaží sloužit k příletům a dvě k odletům. Hlavní obdélníková část byla rozšířena o dvě asymetrická ramena, kdy západní část slouží pro mezinárodní lety a východní pro vnitrostátní lety. Druhá fáze realizace zahrnovala ocelovou konstrukci nad betonovou stavbou. Tato ocelová konstrukce měla být kombinací střechy nad hlavní částí a rameny, a zahrnovala také severní fasádu. Jižní, východní a západní fasáda byla navržena s plochou hliníkovou střechou a stavebním zasklením. Podíváte-li se na střechu pozorněji, zjistíte, že i střecha je částečně prosklená. A co se týče neobvykle zvlněného tvaru střechy, ten byl architekty navržen tak, aby připomínal okolní hory.

Použitý produkt

Nový terminál byl navržen s vysoce propustným zasklením z naší produktové řady skel COOL-LITE® SKN, která jsou známá také pro svou schopnost účinně regulovat sluneční záření. Produktovou řadu COOL-LITE® SKN vlastně tvoří převážně skla efektivně regulující sluneční záření, která nabízejí špičkový výkon a přitom si zachovávají neutrální vzhled. V tomto případě byla skla použita ke zlepšení vnitřního prostředí budovy, konkrétně ke snížení přehřívání a také k eliminování nutnosti nákladné klimatizace. Současně bylo třeba snížit nadměrné tepelné ztráty. Díky síti výrobních závodů Glassolutions jsme mohli architektům nabídnout také systém izolačních skel LITE-WALL IGU pro výtahy. Architekti tak mohli celou stavbu navrhnout s minimem viditelných spojů a zachovat tím maximální transparentnost. Společnost Saint-Gobain, která je jedním z předních aktérů v oblasti udržitelného bydlení, přijala s potěšením informaci, že tento projekt dodržel v rámci všech stavebních postupů a prací principy udržitelnosti, přičemž bude usilovat o získání certifikace LEED